Kuun syntytörmäys on osoittautumassa luultua rajummaksi

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan Kuun aine on pääasiassa peräisin muinaisen maapallon vaippakerroksesta. Isotooppianalyysiin perustuva päätelmä viittaa, että Kuun synnyttänyt törmäys oli yleisesti hyväksyttyä mallia huomattavasti rajumpi.

Tutkimus aiheesta ilmestyi tänään Nature-lehden verkkojulkaisussa.

"Tuloksemme antavat ensimmäiset kovat todisteet siitä, että törmäys todellakin höyrysti suuren osan maapallosta", kuvailee Kun Wang Washingtonin yliopistosta St. Louisista.

Kuun synty protomaapallon ja Marsin kokoisen, Theiaksi nimetyn kappaleen törmäyksestä esitettiin 1970-luvun puolivälissä, ja se on kerännyt vähitellen yleisen kannatuksen. Alkuperäisissä malleissa ehdotettiin, että Kuu syntyi pääosin Theian aineesta.

Vuonna 2001 julkaistut isotooppianalyysit kuitenkin todistivat, että Kuun ja Maan kiviainekset ovat lähes identtisiä. Alkuperäinen, pienienergisempi törmäyshypoteesi ei ennustaisi tätä.

Viime vuonna julkaistu malli ehdottaa, että Theia ja suurin osa protomaapallon vaippakerroksesta höyrystyivät täysin törmäyksessä. Syntyneestä ainepilvestä tiivistyi vähitellen Kuu.

Nyt julkaistut analyysitulokset antavat vahvat todisteet tälle rajun törmäyksen mallille. Ne perustuvat isotooppianalyysiin seitsemästä Apollo-lennoilla kerätystä kuuperän näytteestä sekä kahdeksasta Maan vaipan kivinäytteestä.

Tärkeässä osassa oli kalium-39- ja kalium-41-isotooppien suhteiden analyysi. Mittausten mukaan kalium-41:tä on kuunäytteissä pikkuriikkisen enemmän, mikä viittaa tiivistymiseen kaasusta.

Aiheesta lisää WUSTL (englanniksi)