Kuun rakenne paljastui entistä tarkemmin

Ranskalaistutkijat uskovat saaneensa tähän mennessä tarkimman käsityksen kiertolaisemme sisustasta. Siellä sijaitsee arvion mukaan noin 500 kilometrin kokoinen sisempi ydin, joka on kiinteä ja metallinen.

Uusi tutkimus yhdistää eri havaintomenetelmien tuloksia ja hyödyntää simulaatioita. Ytimen rakenteen lisäksi tutkimus selittää Kuun kuoresta löytyvien rautapitoisten aineiden alkuperää. Vaippakerroksessa on todennäköisesti esiintynyt voimakkaita virtauksia Kuun ollessa nuori.

Oheinen kuva esittää Nature-lehdessä tällä viikolla julkaistun näkemyksen Kuun rakenteesta. Pinnalla on ohut kuori, ja sitten tulee paksu vaippa (tummemman harmaalla). Vaipan sisäosasta löytyy alhaisen viskositeetin kerros, jonka alla ovat nestemäinen ulompi ydin (vaalea kerros) ja kiinteä sisempi ydin. 

Sisemmän ytimen arviodaan olevan tiheydeltään hyvin lähellä rautaa.

Tutkimus selittää myös Kuun magneettikentän kehitystä. Kuun nuoruudessa magneettikenttä oli todennäköisesti sata kertaa nykyistä vahvempi.

Eräs tärkeimmistä Kuun sisärakenteen selvittäjistä oli Nasan Grail-luotainpari, joka toimi Kuun kiertoradalla vuosina 2011–2012. Luotainpari lensi samalla radalla ja mittasi keskinäistä etäisyyttään hyvin tarkasti. Mittaukset antoivat tietoa painovoimakentän vaihteluista.

Aiheesta lisää CNRS (englanniksi)