Kuun pinnalla on asteroiditörmäysten tuomia mineraaleja

Nature Geoscience -lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan Kuuhun iskeytyneet asteroidit eivät aina tuhoudu törmäyksessä kokonaan. Usein niistä jää merkittävä määrä mineraaleja muodostamansa kraatterin sisälle.

Perinteisen ajattelun mukaan suuren kraatterin muodostanut kappale yleensä höyrystyy tai sulaa osuessaan Kuun pintaan. Siinäkin tapauksessa että osa iskeytyjästä säilyy, sen materia levittäytyy kauas varsinaisesta törmäyspaikasta. Siksi kraattereita on tähän asti pidetty eräänlaisina Kuun sisuskalut paljastavina kaivauksina.

"Kuun rakennetta koskevien tutkimusten täytyy tästedes osoittaa, että paljastunut materiaali todella on Kuusta peräisin eikä törmäysten tuomaa. Erityisesti tämä pätee erikoisten ja eksoottisten mineraalien kohdalla", toteaa Jay Melosh Purduen yliopistosta.

Tutkijoiden mukaan löytö avaa myös kiinnostavan mahdollisuuden muinaisen maapallon tutkimiseen.

Miljardeja vuosia sitten maapalloon osuneet asteroidit ja komeetat ovat törmäyksissä heittäneet planeettamme materiaa avaruuteen. Osa tästä aineksesta on voinut päätyä Kuuhun. Näin voitaisiin selittää esimerkiksi Kuusta löytyneet ja tutkijoiden keskuudessa hämmennystä herättäneet spinellimineraalit.

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)