Kuun laavatunnelit mahdollistaisivat maanalaisten kaupunkien rakentamisen

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan Kuun laavatunnelit voivat olla riittävän suuria, jotta niiden sisälle voisi rakentaa jopa kokonaisia kaupunkeja.

Laavatunneli syntyy, kun laavavirran päällimmäinen kerros jähmettyy kiinteäksi kiveksi. Kun purkaus on ohi, laava virtaa pois jättäen jälkeensä tyhjän tunnelin.

Nasan GRAIL-satelliitin tekemät havainnot ovat viitanneet siihen, että Kuun laavatunnelit voisivat olla halkaisijaltaan yli kilometrin kokoisia. Tutkijat eivät kuitenkaan ole olleet varmoja, kuinka suuret tunnelit ovat oikeasti vakaita.

Nyt Purduen yliopiston tutkijat ovat laskeneet, että jopa 5 kilometrin levyinen tunneli voisi pysyä vakaana Kuussa.

"Tämä ei olisi mahdollista maapallolla, mutta painovoima on paljon pienempi Kuussa ja kuukiven ei tarvitse kestää samaa sään aiheuttamaa rapautumista ja eroosiota", selittää David Blair Purduen yliopistosta.

Laavaluolat ovat erittäin mielenkiintoisia ihmiskunnalle siksi, että tarjoaisivat turvaisan paikan Kuun mahdolliselle tulevalle asutukselle. Luolan sisällä ei olisi vaaraa mikrometeoroideista eikä Auringon säteilypurkauksista. Luolia voitaisiin myös paineistaa asuinkäyttöön.

Aiheesta lisää space.com (englanniksi)