Kuukauden kestänyt simulaatio selvitti Saturnuksen mystisen kuusikulmion salaisuuden

Uusi tutkimus Saturnuksen pohjoisnavan kulmikkaasta myrskystä on paljastanut, että ilmiö on seurausta koko kaasukehän toiminnasta.

"Saturnuksen kuusikulmainen virtauskuvio on silmiinpistävä esimerkki pyörteisestä itseorganisoitumisesta", tuoreessa tutkimuspaperissa todetaan.

Erikoinen kuusikulmainen muodostelma Saturnuksen pohjoisnavalla on hämmästyttänyt ihmisiä pitkään, sillä se havaittiin jo 1980-luvulla. Kuukauden kestäneen tietokonesimulaation avulla tutkijat ovat nyt päässeet pureutumaan tämän jättiläismäisen myrskyn syntyprosessiin.

Tulosten perusteella lämpötilaerot voivat luoda itäsuuntaisen vaakatasossa kulkevan suihkuvirtauksen lähelle Saturnuksen pohjoisnapaa. Pienemmät myrskyt vuorovaikuttavat suuremman suihkuvirtausjärjestelmän kanssa ja puristavat sen kuusikulmion muotoon.

“Kuvittele, että meillä on kuminen rengas, ja laitamme joukon pienempiä kumisia renkaita sen ympärille. Sitten puristamme koko joukkoa ulkopuolelta", kuvailee Rakesh K. Yadav Harvardin yliopistosta.

"Keskimmäinen rengas painuu joitain senttejä kasaan ja muodostaa jonkin erikoisen muodon, jolla on tietty määrä reunoja."

Yadavin mukaan samanlainen ilmiö tapahtuu Saturnuksessa. Pienemmät myrskyt puristavat suurempaa napa-alueen myrskyä, ja järjestelmän täytyy löytää jonkinlainen muoto, johon kaikki mahtuvat.

"Näin toimimalla ne päätyvät luomaan tämän monikulmaisen muodon", Yadav kiteyttää.

Aiheesta lisää Harvardin yliopisto (englanniksi)