Kuu saattaa olla luultua metallisempi

Vuonna 2009 Kuun kiertoradalle laukaistu LRO-luotain on kerännyt jännittävää tutka-aineistoa. Kuun pinnan läheisyydestä näyttää löytyvän enemmän metalleja kuin tähän asti on ajateltu.

LRO:n Mini-RF-tutkainstrumenttia käytettiin luotaamaan Kuun eri kokoisten kraatterien pohjien metallipitoisuuksia. Tulosten mukaan 2–5-kilometristen kraatterien pohjilla keskimääräinen metallipitoisuus kasvoi kraatterin kokoon verrannollisesti.

Kuitenkin 5–20-kilometrisissä kraattereissa pitoisuus vaikutti pysyvän melko vakiona.

"Tämä oli yllättävä tulos, jota emme osanneet odottaa", sanoo Essam Heggy tutkainstrumentin tiimistä.

Tiimi keksi mahdolliseksi selitykseksi sen, että suuremmat törmääjät ovat nostaneet ainetta syvemmältä Kuun pinnan alta ja tuoneet kraatterien pohjille enemmän raudan ja titaanin oksideja.

Tämä viittaisi, että Kuun pinnalla on vain parinsadan metrin kerros, jossa metalleja on vähemmän. Sitä alempana Kuun metallipitoisuus olisi selvästi korkeampi.

Tutkijat vertasivat tutkatuloksia muihin aineistoihin, kuten LRO:n laaja-alaisen kameran sekä Japanin Kaguya-luotaimen ja Nasan Lunar Prospector -luotaimen kartoituksiin. Alustavien tulosten mukaan hypoteesi saa niistä vahvaa tukea.

"Mini-RF:n jännittävä tulos osoittaa, että vielä 11 vuoden toiminnan jälkeen teemme uusia löytöjä lähinaapurimme muinaisesta historiasta", iloitsee Noah Petro LRO:n tiimistä.

Tulos on hyvä uutinen myös haaveille Kuun kaivostoiminnasta. Kaikista tärkeintä on varsinkin aluksi vesijää, mutta myöhemmin kiinnostavat myös metallit.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)