Kuu on kokenut asteroiditörmäyksiä samaan aikaan Maan kanssa

Kiertolaisemme pinnalla on saattanut tapahtua asteroidien törmäyksiä samoihin aikoihin, kun dinosaurukset kuolivat maapallolla sukupuuttoon. Tutkijaryhmän mukaan kyseessä ei ollut sattuma.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa väitetään, että Kuu on todennäköisesti vastaanottanut asteroidiosumia samaan aikaan, kun maapallo on kokenut eräitä suurimpia asteroiditörmäyksiä.

Myöskään maapalloon osuneet asteroidit eivät välttämättä ole olleet yksittäisiä tapauksia, vaan niiden seurana on voinut olla useampia pienempiä törmääjiä.

Hurjat väitteet perustuvat kiinalaisten kaksi vuotta sitten Kuusta hakemiin näytteisiin. Nämä näytteet sisälsivät pieniä lasihelmiä, jotka ovat muodostuneet törmäysten yhteydessä ja joiden ikä on mahdollista määrittää.

Curtin yliopistossa työskentelevä Alexander Nemchin uskoo, että Kuun asteroiditörmäysten ajoitus ja tiheys saattavat peilata maapallon kokemaa törmäyshistoriaa.

"Huomasimme joidenkin Kuun lasipalasten ajoittuvan tarkalleen eräiden maapallon suurimpien törmäyskraatteritapahtumien kanssa. Tämä koskee myös Chicxulub-kraatteria, jonka synty kytkeytyy dinosaurusten sukupuuttoon."

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että Chicxulubin kaltaisiin suuriin törmäystapahtumiin on voinut liittyä useita pienempiä törmäyksiä.

Jos nyt esitetyt väitteet osoittautuvat todeksi, Kuu antaa poikkeuksellisen arvokasta tietoa maapallon ja sisemmän aurinkokunnan kokemista törmäyksistä. 

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)