Kiikariteleskooppi nappasi tarkimmat maanpinnalta saadut kuvat Io-kuusta

Avaruusluotaimet pääsevät harvoin ottamaan lähikuvia taivaankappaleista. Maanpäälliset teleskoopit sen sijaan pystyvät erottamaan niistä entistä pienempiä yksityiskohtia.

Arizonan Mount Graham -vuorella sijaitseva kahdesta teleskoopista koostuva Large Binocular Telescope (LBT) on ottanut tähän mennessä tarkimmat maanpäältä saadut kuvat Jupiterin Io-kuusta. Kuvat mahdollistuivat adaptiivisen optiikan sekä ja korkean kontrastin SHARK-VIS-instrumentin ansiosta.

"Entistä tarkemmat näkyvän valon kuvat, kuten SHARK-VISin ja LBT:n antamat, ovat tärkeitä tunnistettaessa purkausten sijainteja ja pinnan muutoksia, jotka eivät ole nähtävissä infrapunassa", sanoo Imke de Pater Kalifornian yliopistosta.

Kuvien erotustarkkuus on noin 80 kilometrin luokkaa, mikä vastaa 10 sentin kolikon erottamista noin 180 kilometrin etäisyydeltä.

"SHARK-VIS-instrumentin tarkka näkö sopii erityisen hyvin aurinkokunnan pienkappaleiden pintojen havainnointiin, ei pelkästään jättiläisplaneettojen kuiden, vaan myös asteroidien", sanoo Simone Antoniucci SHARK-VIS-tiimistä.

Io-kuu on aurinkokunnan vulkaanisesti aktiivisin kappale. Se on kooltaan hieman Maan Kuuta suurempi ja kiertää Jupiteria sen neljästä suuresta kuusta sisimpänä. Jupiterin ja muiden suurten kuiden vuorovesivoimat runtelevat Ioa ja toimivat tulivuoritoiminnan moottorina.

Aiheesta lisää University of Arizona (englanniksi)