Keinotekoiselle marspölylle kehitettiin entistä parempi resepti

Marsin pintapölyä muistuttavalle keinotekoiselle aineelle on kehitetty uusi kaava. Pölyn koostumuksella pyritään jäljittelemään Curiosity-mönkijän analyysituloksia.

"Simuloitu pöly on hyödyllistä, kun suunnittelemme Marsiin lähtöä", selittää Dan Britt University of Central Floridasta. "Jos lähdemme, tarvitsemme ruokaa, vettä ja muita perusaineita. Kun kehitämme ratkaisuja niiden saamiseksi, meillä täytyy olla tapa testata, miten hyvin ideat toimivat käytännössä."

MGS-1-nimen saanut pölytyyppi sisältää Curiosityn Rocknest-alueen hiekkanäytteiden tavoin 65 prosenttia kiteisiä aineita ja 35 prosenttia amorfisia aineita. Tarkemmassa reseptissä pääkomponentit ovat plagioklaasia 27 prosenttia, basalttista lasia 23 prosenttia, pyrokseeniä 20 prosenttia, oliviinia 14 prosenttia ja opaalia 5 prosenttia. Yksityiskohtainen koostumus on esitelty Icarus-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa.

Tutkimusryhmä arvioi, että useimpia tarvittuja mineraaleja löytyy kyllä maapallolta, mutta joitakin niistä on hankala saada käyttöön. Valmistusprosessia kuvaillaan myös videolla.

Kyseessä ei ole ensimmäinen keinotekoinen marspölykaava, mutta ryhmä kehuu MGS-1:n vastaavan Marsin näytteitä paremmin kuin mikään aiempi seos.

Keinopölyn kehittänyt yliopisto on paitsi julkaissut pölyn kaavan, myös myy sitä tutkimustarkoituksiin. Valmista pölyä saa tilattua hieman alle 20 euron kilohintaan ja tilaajia on jo runsaasti, esimerkiksi Nasa käyttää osassa tutkimuksistaan uutta seosta.

Aiheesta lisää University of Central Florida (englanniksi)