Käsityksemme Jupiterin sisäosista menee uusiksi

Jupiteria kiertävän Juno-luotaimen havainnot ovat saaneet tutkijat innostumaan. Kaasuplaneetan rakenne ja magneettikenttä eivät vastaa oletettua.

"Koko Jupiterin sisäosa toimii eri tavalla kuin mallimme ennustavat", toteaa Scott Bolton Southwest-tutkimusinstituutista.

Esimerkiksi Junon painovoimamittausten mukaan Jupiterin sisäosien eri kerrokset eivät ole ollenkaan niin yksinkertaisia ja selvärajaisia kuin tähän asti on uskottu. Kaasuplaneetan ydin ei olekaan Maan tapaan kiinteä vaan enemmänkin "pörröinen" ja osin sekoittunut ylempään metallisen vedyn kerrokseen.

Toinen suuri yllätys liittyy Jupiterin magneettikenttään – se on huomattavasti luultua voimakkaampi ja epäsäännöllisempi. Tämä viittaa siihen, että magneettikenttä syntyy pikemminkin lähellä Jupiterin pintaa kuin syvällä sen sisuksissa.

"En olettanut kaikkien teorioiden olevan väärässä, mutta planeetassa tapahtuu liikettä, jota emme aavistaneet", Bolton toteaa.

Juno saapui Jupiterin kiertoradalle viime vuonna. Suurin osa tiedehavainnoista voidaan tehdä ainoastaan lähiohitusten yhteydessä, koska muulloin luotain on liian kaukana planeetasta. Hiljattain Wienissä pidetyssä tutkijakokouksessa esitellyt tulokset ovat vasta alustavia ja perustuvat ensimmäisten Jupiterin lähiohitusten aikana tehtyihin havaintoihin.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)