Jupiterin uusista kuista yksi on törmäysvaarassa

Aurinkokuntamme suurimmalta planeetalta on paljastunut joukko entuudestaan tuntemattomia kiertolaisia. Yksi kohteista on itsetuhoisella kiertoradalla.

Amerikkalainen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt 12 uutta kuuta kiertämässä jättiläisplaneetta Jupiteria. Löydön myötä Jupiterin tunnettujen kuiden lukumäärä nousee huimaan 79 kappaleeseen.

"Tarvitaan useampia havaintoja, jotta voi olla varma kappaleen todella kiertävän Jupiterin ympäri", selittää Gareth Williams Kansainvälisestä tähtitieteen liitosta. "Joten koko prosessi kesti vuoden verran."

Uusista kuista yhdeksän kiertää Jupiteria taannehtivaan eli vastakkaiseen suuntaan kuin mitä planeetta pyörii itsensä ympäri.

Tutkijat uskovat näiden aiemmin muodostaneen kolme suurempaa kappaletta, jotka ovat sittemmin hajonneet osiin niiden törmättyä joko asteroideihin, komeettoihin tai toisiin kuihin.

Varsinainen erikoisuus on alle kilometrin kokoinen kääpiökuu. Sen rata on sellainen, että kappale voi suhteellisen helposti törmätä taannehtivalla kiertoradalla olevien kuiden kanssa.

Kyseinen pieni kuu voi olla jäänne suuremmasta kappaleesta, joka on jo muinoin törmännyt taannehtivalla kiertoradalla olleeseen kappaleeseen ja muodostanut joitain nyt havaituista kuista.

Aiheesta julkaistu lehdistötiedote (englanniksi)