Jupiterin suuri punainen pilkku kutistuu kiihtyvällä vauhdilla

Hubble-avaruusteleskooppi on ottanut uusia kuvia Jupiterista. Kuvien avulla on rakennettu tuore kartta jättiläisplaneetan kaasukehästä.

Kuvien perusteella Jupiterin tunnusmerkki, suuri punainen pilkku, jatkaa kutistumistaan kiihtyvällä vauhdilla ja on muuttunut muodoltaan pyöreämmäksi. Pilkun niin sanottu isoakseli on pienentynyt noin 240 kilometrillä vuodesta 2014.

Suuri punainen pilkku on todellisuudessa valtava myrsky. Nykyään se on väriltään ennemminkin oranssi kuin punainen. Etenkin myrskyn ydin on ennen ollut voimakkaan värinen, mutta nykyään se ei ole enää yhtä erottuva kuin aikoinaan.

Uudet kuvat paljastivat myös epätavallisen ja ennennäkemättömän säiemäisen rakenteen, joka kulkee lähes koko myrskyn läpi. Rakenne pyörii myrskyn mukana samalla kun vähintään 150 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet vääntävät sen muotoa.

"Joka kerta kun katsomme Jupiteria saamme härnääviä viestejä siitä, että jotain todella jännittävää on tapahtumassa", kertoo Amy Simon Nasasta. "Tämä kerta ei ole poikkeus."

Hubblen uusista kuvista koostettu video

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)