Jupiterin navoilla puhaltavat hurjat tuulet – nopeutta 400 metriä sekunnissa

ALMA-teleskooppi on onnistunut mittaamaan Jupiterin tuulia. Mittauksen mahdollistivat Shoemaker-Levy 9 -komeetan törmäyksessä vuonna 1994 syntyneet molekyylit.

Mittauksiin osallistui 42 ALMA-teleskoopin 66 antennista, jotka sijaitsevat Pohjois-Chilessä Atacaman autiomaassa. Teleskoopin tarkkuuden ansiosta sillä onnistuttiin erottamaan komeettatörmäyksen jälkeensä jättämien vetysyanidimolekyylien säteilyn niin kutsuttua Doppler-siirtymää.

"Mahtavin tuloksemme on löytö vahvoista suihkuvirtauksista, joiden nopeus on jopa 400 metriä sekunnissa. Ne sijaitsevat Jupiterin revontulten alla lähellä sen napoja", selittää Thibault Cavalié Bordeauxin astrofysiikan laboratoriosta.

Nopeus on yli kolminkertainen verrattuna maapallon voimakkaimpiin mitattuihin tornadoihin ja yli kaksinkertainen verrattuna Jupiterin suuren punaisen pilkun tuulennopeuksiin.

"Havaintojemme mukaan suihkuvirtaukset voivat käyttäytyä kuin jättikokoinen pyörre, jolla on kokoa jopa kolme kertaa Maan halkaisijan verran ja joka on noin 900 kilometriä korkea", Cavalié lisää.

Jo aiemmin tiedettiin, että Jupiterin napa-alueilla on voimakkaita tuulia, mutta ne puhaltavat satoja kilometrejä korkeammalla kuin nyt havaitut. Tuulten arveltiin hidastuvan mentäessä syvemmälle kaasukehään.

Jupiterin kiertoradalla on parhaillaan Juno-luotain, joka on omistettu Jupiterin sisempien kerrosten ja magneettikentän tutkimukselle. Tutkijat toivovat, että lisää tietoa Jupiterin tuulista saadaan ESAn JUICE-luotaimella, joka on tarkoitus laukaista matkaan ensi vuonna.

Aiheesta lisää ESO (englanniksi)