Jupiterin kuusta löytyi uudenlainen revontuli

Tutkijat ovat havainneet, että kaikilla Jupiterin suurilla kuillla esiintyy näkyvässä valossa hohtavia revontulia. Lisäksi paljastui kokonaan uudentyyppinen revontuli.

Happi tuottaa taivaalle vihreinä ja punaisina hohtavia revontulia. Näin on paitsi meillä maapallolla, myös Jupiterin kaikilla neljällä suurella kuulla.

Asia todistettiin Havaijilla sijaitsevan Keck-observatorion avulla. Samankaltaisuudesta huolimatta revontulet näyttävät erilaisilta. Jupiterin kuiden kaasukehä on niin ohut, että punainen väri loistaa jopa 15 kertaa kirkkaampana kuin meille tutumpi vihreä.

“Revontulien eri värien kirkkaus kertoo meille, mistä kuiden kaasukehät todennäköisesti koostuvat", toteaa Katherine de Kleer Caltechista.

“Havaitsimme, että samanlaiset happimolekyylit, joita hengitämme täällä maapallolla, ovat todennäköisesti pääasiallinen ainesosa jäisten kuiden kaasukehissä."

Jupiterin Io-kuu on aurinkokunnan vulkaanisin taivaankappale. Sen tulivuoret syöksevät taivaalle kaiken muun lisäksi natriumkloridia ja kaliumia. Natriumin nähtiin tuottavan Iossa revontuliin samanlaista keltaoranssia väriä kuin monet katulamput säteilevät.

Lisäksi tutkijat huomasivat Io-kuussa kaliumin tuottamia infrapuna-alueen revontulia. Näitä ei ole koskaan ennen nähty tiettävästi millään taivaankappaleella.

Aiheesta julkaistu tiedote (englanniksi)