Jupiterin kuussa Iossa tapahtui massiivinen tulivuorenpurkaus

Tuliperäistä kuuta silmällä pitävä observatorio näki viime vuonna ison purkauksen. Jupiteria kiertävä Juno-luotain on hyvässä asemassa kerätäkseen lisätietoa tapahtumasta.

Ion purkaus kesti lähes puoli vuotta ja päättyi joulukuussa. Jupiterin suurista kuista sisin on kaikkein aktiivisin vulkaaninen kappale aurinkokunnassa johtuen jättiläisplaneetan aiheuttamista vahvoista vuorovesivoimista.

Purkaus on kookkain, jonka Io-kuun havaitsemiseen erikoistunut Planetary Science -instituutin IoIO-observatorio on nähnyt aloitettuaan toimintansa vuonna 2017. Havainnoista ei suoranaisesti erotu kuusta nouseva purkauspilvi, vaan sen kaasuista koostuva sumu Jupiterin ympärillä.

Tapahtumasta arvioidaan saatavaan lisätietoa Jupiteria vuodesta 2016 kiertäneeltä Juno-luotaimelta. Sen on tarkoitus tehdä lähiohitus Iosta kuluvan vuoden joulukuussa.

Planetary Science -instituutin Jeff Morgenthaler toivoo aktiivisten harrastaja-astronomien liittyvän remmiin kopioimalla Arizonan Tusconissa sijaitsevan IoIOn laitteiston. "Lähes kaikki IoIOn rakentamisessa käytetyt osat löytyvät kamera- tai kaukoputkikaupasta."

Lisähavainnot harrastajilta auttaisivat paikkaamaan sään aiheuttamia aukkoja IoIOn toiminnassa.

Aiheesta lisää Planetary Science Institute (englanniksi)