Jupiterin Europa-kuusta julkaistiin tarkkoja värikuvia

Galileo-luotaimen yli kaksi vuosikymmentä sitten napsimat kuvat on nyt prosessoitu näyttämään Europan pinta entistäkin ehompana.

Jupiteria kiertänyt Galileo-luotain otti 1990-luvun jälkipuoliskolla kuvia Europa-kuusta. Nyt niitä on käsitelty uudelleen.

Nasan alus oli taltioinut kahdenlaisia kuvia: värillisiä matalaresoluutioisia ja mustavalkoisia korkearesoluutioisia. Nämä kaksi kuvatyyppiä yhdistettiin.

Tuloksena syntyi kolme korkearesoluutioista värikuvaa, jotka tarjoavat entistäkin paremman näkymän Europan jäiseen pintaan.

Yllä on näkymistä yksi. Tässä Crisscrossing Bands -nimisessä kuvassa näkyy harjanteita ja paikaltaan siirtyneitä lohkareita. Harjanteet ovat luultavasti syntyneet Europan pinnan halkeillessa Jupiterin painovoiman vaikutuksesta.

Värejä on vahvennettu siitä, miten ne näkyisivät silmälle. Näin on saatu korostettua pinnan kemiallisen koostumuksen eroja. Alueet, jotka näyttäytyvät sinertävinä tai valkoisina, ovat verraten puhdasta jäätä. Punertavilla alueilla on enemmän muita aineksia, kuten suoloja.

Nasa laukaisee vuonna 2024 Jupiteria kohti uuden luotaimen, Europa Clipperin. Se jatkaa Europan tutkimista siitä, mihin Galileo-luotain lopetti.

"Me olemme nähneet vain hyvin pienen osan Europan pintaa tällä resoluutiolla. Europa Clipper tuottaa suunnattoman parannuksen", sanoo Cynthia Phillips Nasasta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)