Jupiter paljastaa yksityiskohtiaan uudessa Webb-teleskoopin kuvassa

Heinäkuussa tiedetoimintansa aloittanut James Webb -avaruusteleskooppi on päässyt vauhtiin havainnoinnissa. Uusi otos paljastaa jättiläisplaneetta Jupiterin uudessa valossa.

Oheisen tällä viikolla julkistetun infrapunakuvan JWST otti 27. heinäkuuta. Värityksessä on käytetty punaista ionisoituneen vedyn säteilyyn, vihreää korkealla kaasukehässä olevalle udulle sekä sinistä syvemmistä pilvistä heijastuvalle säteilylle.

"Emme ole koskaan nähneet Jupiteria tällaisena", hehkuttaa havaintoa johtanut Imke de Pater Kalifornian yliopistosta Berkeleysta.

"JWST:n yhdistelmä kuvia ja spektriä lähi- ja keski-infrapunassa mahdollistaa dynamiikan vuorovaikutuksen, kemian ja lämpötilarakenteen tutkimuksen Suuren punaisen pilkun ja revontulten alueilla", hän jatkaa.

Laajempi kuva paljastaa myös Jupiterin renkaat sekä Amalthea ja Adrastea -kuut. Renkaat ovat erittäin himmeät, valovoimaltaan miljoonasosa verrattuna planeettaan. Ne löydettiin Voyager 1 -luotaimen kuvista 1979.

Koska JWST havaitsee infrapunassa, se ei sovellu kovin kuumien kohteiden havainnointiin. Aurinkokunnassa sopivia kohteita ovat asteroidivyöhyke ja kaasuplaneetat.

Aiheesta lisää UC Berkeley (englanniksi)