Juno-luotain löysi hiukkassäteilyn aiheuttamia muutoksia Ganymedes-kuun jäästä

Jupiteria kiertävä Juno-luotain käännettiin viime joulukuussa kuvaamaan Ganymedes-kuuta. Otoksista havaittiin Jupiterin hiukkaspommituksen muuttaneen kuun jään rakennetta.

Jupiteria kiertävän Juno-aluksen päätehtävä on tutkia itse kaasujättiläistä, mutta sillä voidaan tutkia myös planeetan kuita sopivan paikan tullen.

Joulukuun 26. päivä 2019 oli tällainen tilaisuus. Alus suunnattiin kohti Ganymedestä, joka on aurinkokunnan suurin kuu.

Ganymedes on myös aurinkokunnan ainoa kuu, jolla on magneettikenttä. Koska sillä ei kuitenkaan ole kaasukehää, pääsee Jupiterin plasma, eli varautuneet hiukkaset, iskeytymään magneettikentän ohjaamana suoraan kuun navoille.

Tällä on merkittävä vaikutus Ganymedeksen jäähän. Junon infrapunakamera JIRAMin ottamat kuvat osoittivat napa-alueen jään olevan amorfista, eli sillä ei ole järjestäytynyttä kiderakennetta.

"JIRAMin data näyttää, että jää Ganymedeksen navalla ja sen ympärillä on plasmasateen muuttamaa", sanoo Alessandro Mura Rooman kansallisesta astrofysiikan instituutista.

"Se on ilmiö, josta olemme oppineet ensimmäistä kertaa nyt Junon myötä."

Nyt saatu data tulee osaltaan auttamaan Euroopan avaruusjärjestön kahden vuoden päästä laukaistavaa, Jupiterin kuita tutkivaa JUICE-luotainta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)