Juno-luotain havaitsi Ganymedeksen pinnalta suoloja ja orgaanisia aineita

Jupiterin Ganymedes-kuu on Merkuriusta suurempi erikoinen jäämaailma. Uusi tutkimus pureutuu Juno-luotaimen kesän 2021 havaintoihin Ganymedeksen pinnan koostumuksesta.

Spektrimittausten mukaan jääpinnalta löytyy yllättävän arkisia aineita. Pinnalta on tunnistettu natriumkloridia eli ruokasuolaa, ammoniumkloridia eli salmiakkia, natriumvetykarbonaattia eli ruokasoodaa sekä niiden lisäksi orgaanisia aineita.

"Löysimme eniten suoloja ja orgaanisia aineita niiltä leveysasteilta, joita kuun magneettikenttä suojelee", selittää Junon päätutkija Scott Bolton.

"Havainnot viittaavat siihen, että näemme jäänteitä syvän valtameren suolaisesta vedestä, joka on päässyt tämän jäämaailman pinnalle", hän jatkaa.

Vaikka Ganymedestä lähempänä Jupiteria kiertävän Europa-kuun meri on paljon tunnetumpi, myös Ganymedeksen pinnan alla voi piilotella valtameri tai sulan veden taskuja.

Nasan Juno-luotain on vuosikymmeniin ensimmäinen Jupiterin kiertoradalle asettunut luotain. Sitä ei kuitenkaan ole suunniteltu kuiden tutkimukseen, vaan se on optimoitu lähes kokonaan Jupiterin rakenteen ja magneettikentän kartoitukseen.

Jupiterin jääkuiden tutkimukselle omistettu ESAn Juice-luotain laukaistiin matkaan 14. huhtikuuta 2023.

Juicen on tarkoitus saapua Jupiterin kiertoradalle 2031 ja tutkia Ganymedes-, Kallisto- ja Europa-kuita aluksi lähiohituksilla. Lopulta se asettuu Ganymedeksen kiertoradalle 2034.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)