InSightin havaitsemat järistykset tulivat Marsin toiselta puolelta

Nasan seismisen luotaimen Marsissa syksyllä 2021 havaitsemia isoja järistyksiä on nyt analysoitu tarkemmin. Molemmat tapahtuivat luotaimeen nähden planeetan vastakkaisella puoliskolla.

Marsiin lokakuussa 2018 saapuneen InSight-luotaimen viime syksynä havaitsemat järistykset ovat suurimmat, jotka se on rekisteröinyt.

Järistykset tapahtuivat siinä määrin kaukana luotaimesta, että ne jäivät Marsin ytimen taakse. Tästä johtuen niistä ei havaittu suoria aaltoja, vaan planeetan kuoren kautta tapahtuneet heijastukset.

Ensimmäisen, 25. elokuuta havaitun 4,2 magnitudin järistyksen paikka pystyttiin määrittämään verraten tarkkaan. Tämä tapahtuma sai koodinimen S0976a.

Järistys tuli Marsia pitkänä arpena uurtavasta Valles Marineris -kanjoniverkostosta, jossa on aiemmin uumoiltu voivan tapahtua järistyksiä. Kaksi tuntia myöhemmin InSight rekisteröi samasta paikasta 4,1 magnitudin järistyksen.

Kolmas, niin ikään 4,1 magnitudin järistys tuntui 18. syyskuuta. Nimen S1000a saanutta tapahtumaa koskeva paikanmääritys jäi huomattavasti epävarmemmaksi. 94 minuutin kestollaan se on pisin punaisella planeetalla havaittu järistys.

Suurin osa havaitusta seismisestä liikehdinnästä on tätä ennen tullut selvästi lähempää InSightia. "Ytimen varjoalueelta tulevien tapahtuminen taltioiminen on todellinen merkkipaalu", sanoo Savas Ceylan ETH Zürichistä.

Aiheesta lisää Seismological Society of America (englanniksi)