Ilmapyörre puhdisti marsluotaimen aurinkopaneeleita

InSight-luotaimen sähköntuotanto on tehostunut läheltä menneen ilmapyörteen ansiosta. Samalla tutkijat saivat arvokasta tietoa Marsin meteorologiasta.

Marsin pinnalla tutkimusta tekevän InSight-luotaimen ohi on kulkenut voimakas ilmapyörre, joka on siivonnut aluksen aurinkopaneeleita pölystä. Tapahtuman ansiosta yhden aurinkopaneelin teho kasvoi 0,7 ja toisen 2,7 prosenttia.

Luotaimen kamerat eivät huomanneet pyörrettä, mutta aluksen meteorologiset mittalaitteet havaitsivat tuulen kasvun ja äkkinäisen ilmanpaineen laskun. Tapahtuman ansiosta tutkijat saivat ensimmäiset kunnon paikan päällä tehdyt mittaukset siitä, miten tuuli ja pöly vuorovaikuttavat Marsin pinnalla.

"Se ei tehnyt suurtakaan eroa sähkön tuottoon, mutta tämä ensimmäinen tapahtuma on täynnä kiinnostavaa tiedettä", toteaa Ralph Lorenz Johns Hopkinsin yliopistosta.

Pyörrepatsaiden ilmaan nostamalla pölyllä on suuri vaikutus punaisen planeetan ilmastoon ja säähän. Siksi tutkijat ovat erittäin kiinnostuneita ymmärtämään näiden pyörteiden elämää.

Kookkaat pyörteet ovat myös varsin yleisiä naapurissamme. Erään arvion mukaan Marsin pinnalla seisova ihminen saattaisi nähdä ympärillään tusinoittain kilometrin korkeuteen nousevia pyörteitä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)