Harrastajat löysivät Jupiterista kaasupurkauksia

Jupiterin kaasupilvistä on viime päivinä löytynyt suuria purkauksia. Kyseessä ovat lähes maapallon kokoisina näkyvät pilvipurkaukset.

"Purkaukset kertovat siitä, että pilvien huiput ulottuvat kauas normaalin tason yläpuolelle Jupiterin kaasukehässä", kertoo Anthony Wesley Tähdet ja avaruus -lehdelle. "Ne luultavasti liittyvät huippuvahvoihin virtaussoluihin eli ukkosmyrskyihin, jotka ovat paljon alempana Jupiterin kaasukehässä, minne emme pysty näkemään."

Wesley on Jupiterin kuvaukseen erikoistunut kuuluisa australialainen tähtiharrastaja. Harrastajien kuvaamat ja raportoimat purkaukset näkyvät parhaiten infrapunassa metaania korostavalla aallonpituudella.

"Tutkijat ovat odottaneet tämänkaltaisia myrskyjä sen jälkeen, kun Jupiterin eteläinen päiväntasaajan vyö haalistui pois viime vuonna", Wesley sanoo.

Jupiterin eteläisen tumman kaasuvyön puuttuminen tekee kaasuplaneetasta erikoisen näköisen kaukoputkessa. Luultavasti tumma vyö vain piilottelee vaalean udun alla. On mahdollista, että myrskyt selkeyttävät kaasukehän ja tuovat vyön takaisin näkyviin lähiaikoina.

Purkausten kehitystä voi seurata Anthony Wesleyn sivuilta. Wesleyn tavoin Jupiteria kuvaa järjestelmällisesti myös filippiiniläinen konkariharrastaja Christopher Go, jonka galleriassa on niin ikään otoksia uusista purkauksista.

Aiheesta lisää Spaceweather (englanniksi)