Europan meri on liian hapan tavalliselle elämälle

Jupiterin Europa-kuulla uskotaan olevan yli sata kilometriä syvä meri jäisen pintansa alla. Sen arvioidaan sisältävän enemmän sulaa vettä kuin Maan valtamerissä yhteensä.

Europan meressä on laskettu olevan myös niin paljon happea, että se voi teoriassa ylläpitää suurta merieläinten populaatiota. Useissa tieteistarinoissa kuun onkin ajateltu kuhisevan eksoottista elämää.

Astrobiology-lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan Europa-kuun pinnalta kuitenkin kulkeutuu alas aineita, jotka tekevät merestä aivan liian happaman tavalliselle elämälle.

Merien happamuus ei ole vielä täysin varma asia, ja muun muassa kuun merenpohjan mineraalit ovat saattaneet neutralisoida osan happamuudesta. Tutkijat myös muistuttavat, että hapankin meri saattaa olla sopiva elinympäristö esimerkiksi äärimmäisiin oloihin sopeutuneille mikrobeille.

Jos Europassa on joskus syntynyt elämää, se on voinut myös keksiä omanlaisia ratkaisuja happamissa oloissa selviytymiseen. Tutkimusta johtaneen Floridan yliopiston Matthew Pasekin mukaan esimerkiksi luut ja merieläinten kuoret voisivat Europan merissä rakentua kalsiumin sijaan sinisestä vivaniitista.

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)