Entistä oudompaa - Europa-kuusta löytyi pysyvä vesihöyryn alue

Europa-kuusta havaittu vesihöyry on mysteeri. Hämmentävästi sitä löytyy vain yhdeltä puolelta kuuta. Lisäksi tutkijat ovat ymmällään siitä, miten vesihöyryä voi muodostua näin kylmissä olosuhteissa.

Tutkijat ovat havainneet pitkään säilyvää vesihöyryä Jupiterin Europa-kuusta. Löytö tehtiin Nasan Hubble-avaruusteleskoopin havainnoista.

Vesihöyry ei sinänsä ole yllätys, sillä Hubble on jo kauan sitten kuvannut kuun pinnalta purkautuvia valtavia geysireitä. Aiemmat vesihöyryhavainnot onkin liitetty näihin geysireihin.

Nyt julkaistu uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että vesihöyryä on suurella alueella. Lisäksi havainnot kattavat viidentoista vuoden aikajakson ja viittaavat vesihöyrypitoisuuksien olevan pitkäaikainen ilmiö.

Europan pinta on paksun jääkerroksen peittämä. Yksi mahdollisuus on, että kaasukehä saa vesihöyrynsä kun pieniä määriä jäätä muuttuu kiinteästä olomuodosta suoraan kaasuksi sublimoitumiseksi kutsutussa prosessissa.

"On vielä epäselvää voiko sublimoituminen olla lähde", kertoo Lorenz Roth Ruotsin Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta.

Periaatteessa lämpötilan pitäisi olla hieman liian kylmä tähän prosessiin. "Mutta emme tiedä lämpötiloja ja pinnan ominaisuuksia tarpeeksi hyvin hylätäksemme sublimoitumisen vaihtoehtona", Roth sanoo. 

Soppaa hämmentää myös vesihöyryn sijainti - höyryä ei löytynyt siltä puolelta Europa-kuuta, joka on kuun lentoradan menopuolella. Syytä tälle erikoiselle jakaumalle ei kuitenkaan vielä ymmärretä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)