Europa-kuun pinnanalaisessa meressä on elämän tarvitsemaa hiiltä
James Webb -avaruusteleskooppi on havainnut hiilidioksidia Jupiterin Europa-kuun pinnalta. Löytö kertoo hyvää kuun mahdollisesta elinkelpoisuudesta.
Jupiterin kuu Europa on yksi aurinkokuntamme lupaavimmista taivaankappaleista vieraan elämän etsimiselle. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kuun jäisen kuoren alla on vedestä koostuva suolainen meri sekä kivinen merenpohja.
Tutkijat eivät kuitenkaan ole olleet varmoja, sisältääkö meri kaikkia elämän tarvitsemia aineita. Maapallon elämä perustuu hiileen, joten etenkin sen olemassaolo on askarruttanut astrobiologeja.
Hiljattain kaksi itsenäisesti toiminutta tutkimusryhmää päätyi samaan tulokseen: Europa-kuun jäiselle pinnalle vuotaa hiilidioksidia.
"Nyt meillä uskoaksemme on havaintotodisteita siitä, että Europan pinnalla näkemämme hiili on peräisin valtamerestä. Se ei ole itsestäänselvyys. Hiili on biologisesti olennainen alkuaine", kertoo Samantha Trumbo Cornellin yliopistosta.
Hiilidioksidia näyttää olevan runsaiten suhteellisen nuorella alueella, joka on täynnä kuoppia, harjuja ja halkeamia.
"Tämä tarkoittaa, että hyvin todennäköisesti aine on uutta ja sen on täytynyt tulla sisäosista", selittää Geronimo Villanueva Nasasta.
Löytöön johtaneet havainnot tehtiin James Webb -avaruusteleskoopilla.
"Havainnot veivät vain muutaman minuutin observatorion ajasta", toteaa Heidi Hammel Tähtitieteellisestä tutkimusyliopistojen yhdistyksestä AURAsta.
”Jopa näin lyhyellä aikavälillä pystyimme tekemään todella merkittävää tiedettä. Työ antaa ensimmäisen vihjeen hämmästyttävästä aurinkokunnan tutkimuksesta, jota voimme tehdä James Webb -teleskoopilla."
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)