ESAn luotain kuvasi vesikuuraa aurinkokunnan korkeimman tulivuoren huipulla
Marsin ohut kaasukehä ja suuret korkeuserot synnyttävät planeetalle erikoisia sääilmiöitä. TGO- ja Mars Express -luotaimet ovat nyt löytäneet vedestä muodostunutta kuuraa Marsin tulivuorten huipuilta.
Kuuraa on havaittu ensimmäistä kertaa läheltä päiväntasaajaa. Sitä paljastui Marsin Tharsiksen alueelta Olympus, Arsia ja Ascraeus Mons sekä Ceraunius Tholus -vuorilta.
Kuviin tallentuneen lyhyen aikaa esiintyvän jääkerroksen arvioidaan olevan vain millimetrin sadasosan paksuinen.
"Ajattelimme, että kuuraa ei voisi muodostua Marsin päiväntasaajan lähellä. Auringonpaiste ja ohut kaasukehä pitävät lämpötilan melko korkeana alueella ja sen vuorenhuipullakin, toisin kuin maapallolla, jossa odottaa näkevänsä lumihuippuisia vuoria", selittää Adomas Valantinas Bernin yliopistosta.
Jään kerrotaan löytyneen sen ansiosta, että ESAn luotainten radat mahdollistavat alueiden tarkastelun mihin tahansa vuorokaudenaikaan. Esimerkiksi tarkimman Mars-kameran omaava Nasan MRO-luotain puolestaan on polaariradalla, jonka vuoksi se pystyy ottamaan kuvia ainoastaan paikallisen iltapäivän aikaan.
Olympus Mons on aurinkokunnan suurin tulivuori. Se on halkaisijaltaan noin 600 kilometriä ja nousee noin 26 kilometriä sitä ympäröivää aluetta korkeammalle. Tulivuori on hyvin laakea ja se esitetään usein väärennetyn jyrkkänä kuten tässä ESAn julkaisemassa viisinkertaisesti liioitellussa havainnekuvassa.
Tharsiksen alueen tulivuorten uskotaan olleen aktiivisimmillaan 3,5–4,0 miljardia vuotta sitten. Kuitenkin pieniä purkauksia Marsissa on tapahtunut geologisessa aikaskaalassa lähes äskettäin.
Aiheesta lisää ESA (englanniksi)