Curiosity kuvasi outoja putkimaisia rakenteita Marsissa

Punaisen planeetan pinnalta nousevat erikoiset piikkimäiset muodostelmat ovat herättäneet ihmetystä sen jälkeen kun SETI-instituutti twiittasi yllä olevan kuvan.

Nasan Curiosity-mönkijä on valokuvannut kiinnostavia putkimaisia muodostelmia Marsin pinnalla.

Rakenteet ovat todennäköisesti syntyneet, kun pehmeään sedimenttikiveen on muodostunut halkeamia, jotka ovat täyttyneet. Tämän jälkeen ympärillä oleva pehmeämpi kiviaines on eroosion myötä kulunut pois. Halkeamissa ollut kovempi aines jäi yksinään jäljelle.

Näkymä nousi julkisuuden valokeilaan sen jälkeen kun SETI-instituutti julkaisi kuvan Twitterissä. Muodostelmille alettiin heti keksiä myös vaihtoehtoisia selityksiä. Erään kiinnostavan teorian mukaan kyseessä olisi fulguriitti eli ukonvaaja.

Ukonvaaja syntyy, kun maahan osuu salama, jonka kuumuus muodostaa lasittuneen putkimaisen rakenteen. Samankaltaisuus onkin silmiinpistävä, kun Marsista otettua kuvaa vertaa maapallolta löytyviin fulguriitteihin.

Vaikka salama voi teoriassa olla syynä naapuriplaneetallamme kuvattuun muodostelmaan, se on erittäin epätodennäköistä.

Ensimmäinen syy piilee Marsin salamoiden harvinaisuudessa. Niitä saattaa ehkä joskus syntyä esimerkiksi pölymyrskyissä, mutta ensimmäistäkään Marsissa välähtänyttä salamaa ei ole vielä havaittu.

Suuremman esteen aiheuttaa kuitenkin punaisen planeetan kaasukehä. Sen uskotaan olleen liian ohut riittävän voimakkaiden salamoiden muodostamiseen.