Curiosity kuvasi harvinaisia pilviin liittyviä ilmiöitä Marsin taivaalla

Yli 10 vuotta Marsissa ollut Curiosity tuottaa yhä uutta tiedettä ja kuvaa näköaloja naapuriplaneetallamme. Nasa julkaisi mönkijän tuoreita kuvia taivaalla näkyvistä harvinaisista ilmiöistä.

Suurin osa Marsin pilvistä koostuu vesijäästä ja on korkeintaan 60 kilometrin korkeudella. Kuitenkin myös hiilidioksidijää voi muodostaa Marsissa pilviä ja ne voivat olla vielä korkeammalla.

Oheisessa kuvassa pilvien läpi kulkeva valo muodostaa hämäränsäteet taivaalle auringonlaskun jälkeen. Säteet levittyvät viuhkamaisesti Auringosta poispäin. Tutkijat arvioivat ilmiön muodostuneen valon kulkiessa hiilidioksidipilvien läpi korkealla Marsin kaasukehässä.

Nasa julkaisi myös Curiosityn tammikuun lopussa ottaman kuvan höyhentä muistuttavasta väripilvestä.

"Kun näemme tällaisia värejä, se kertoo pilven hiukkaskoon olevan hyvin samanlainen sen eri osissa. Pienet muutokset väreissä kertovat muutoksista hiukkaskoossa", selittää Mark Lemmon Space Science -instituutista.

Vuonna 2021 Nasa julkaisi kokoelman Curiosityn ottamista Marsin pilvikuvista, joista moni oli kuvattu Curiosityn mustavalkoisten navigaatiokameroiden avulla. Nyt julkaistut havainnot oli tehty mönkijän värikuvia ottavilla mastokameroilla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)