Aurinkokunnassa oli alkujaan kaksi tähteä

Uuden tutkimuksen mukaan kaikki auringonkaltaiset tähdet ovat syntyneet pareittain. Monet kaksoset kuitenkin erkaantuvat ja lähtevät omille teilleen melko pian muodostumisensa jälkeen.

Kaksoistähdet ovat maailmankaikkeudessa yleisiä. Suunnilleen joka toinen Linnunradan tähti on osa tällaista tähtijärjestelmää. Todennäköisyys on sitä suurempi, mitä nuoremmasta tähdestä on kyse.

“Jo aiemmin on esitetty idea, että monet tähdet syntyvät pareittain. Ei ole kuitenkaan tiedetty, kuinka moni", selittää Sarah Sadavoy Nasasta.

Vastatakseen kysymykseen tutkijat kartoittivat vastasyntyneitä tähtiä pullollaan olevan kaasupilven ja mallinsivat sen kehityksen tietokoneella. Ainoa havaitun lopputuloksen tuottava malli oli sellainen, jossa kaikki tähdet syntyivät löyhästi toisiinsa sidoksissa olevina kaksoistähtinä.

"Yksinkertaisen mallimme perusteella sanomme, että lähes kaikki tähdet syntyvät yhdessä kumppaninsa kanssa", Sadavoy toteaa. Hänen mielestään tulos todistaa myös, että Auringolla on lähes varmuudella ollut kumppani.

Mallinnuksessa kahden tähden välinen etäisyys oli aina yli 500 AU:ta eli Maan ja Auringon välistä etäisyyttä. Toinen tähti olisi siis ollut yli 17 kertaa kauempana Auringosta kuin tällä hetkellä aurinkokuntamme etäisin planeetta Neptunus.

Auringon sisar todennäköisesti karkasi muiden tähtien joukkoon varsin pian syntymänsä jälkeen, eikä sitä pystytä enää jäljittämään.

Aiheesta lisää Berkeley (englanniksi)