Oortin pilvessä voisi lymytä tuntematon planeetta

Tuoreen tutkimuksen mukaan aurinkokuntamme äärireunalle on voinut päätyä planeetta. Mikäli tällainen kohde on olemassa, se on todennäköisemmin vieras toiselta tähdeltä.

Aurinkokunnan ulkolaidalla sijaitseva Oortin pilvi on melko tuntematonta seutua. Tämä seutu on niin kaukana Auringosta, että sen kohteet ovat hyvin kylmiä ja pimeitä.

Tuoreessa tutkimuksessa ranskalainen ja yhdysvaltalaiset tähtitieteilijät analysoivat todennäköisyyttä sille, että Oortin pilven alueelle olisi vaeltanut planeetta.

Planeettakuntien alkuvaiheet saattavat olla hyvinkin kaoottisia, ja lukemattomien planeettojen tiedetään joutuneen heitetyksi tähtienväliseen avaruuteen. Vielä on kuitenkin epäselvää, onko näin käynyt myös aurinkokunnassa.

Tutkimuksen mukaan noin 1-10 prosenttia lähtöpassit saaneista planeetoista ei päädy tähtienväliseen avaruuteen, vaan ne jäävät kiertämään emotähteään laajalle, Oortin pilven kaltaiselle radalle. Ryhmä päätyy kuitenkin vain 0,5 prosentin todennäköisyyteen sille, että Oortin pilvessä nykyään taivaltaisi jokin varhaisen aurinkokunnan planeetoista. 

Tutkimusryhmän laskujen perusteella Oortin pilvessä sijaitseva, mutta toisesta tähtijärjestelmästä tullut Neptunuksen kaltainen planeetta olisi kuitenkin selvästi todennäköisempi. Tällaisen kaappauksen todennäköisyys on jopa noin 7 prosenttia.

Mikäli Oortin pilven alueella on planeetta, se on liian kaukainen vaikuttaakseen merkittävästi muiden planeettojen kiertoratoihin. 

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)