Aurinkokunnan laidalta paljastui neljä uutta taivaankappaletta

Planeetta 9:n etsintä on tuonut neljä entuudestaan tuntematonta kohdetta tähtitieteilijöiden suurennuslasin alle. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää ovatko kohteet asteroideja, kääpiöplaneettoja vai jotain isompaa.

Kohteet löytyivät Australian kansallisessa yliopistossa (ANU) työskentelevän Brad Tuckerin vetämässä hankkeessa, jossa tavallisilta ihmisiltä pyydettiin apua yli neljän miljoonan kohteen määrittelyssä.

"Kymmenettuhannet omistautuneet vapaaehtoiset kävivät läpi satojatuhansia SkyMapper-teleskoopin kuvia. Heidän avulla saimme tehtyä neljän vuoden tieteellisen analyysin alle kolmessa päivässä", Tucker iloitsee.

“Havaitsimme Chiron- ja Comacina-kääpiöplaneetat, joka todistaa, että menetelmämme voi löytää Planeetta yhdeksän, jos se on kohdealueella", Tucker sanoo. 

Etsintä kattoi 90 prosenttia eteläisestä taivaasta. "Pystyimme sulkemaan pois mahdollisuuden, että Neptunuksen kokoinen planeetta sijaitsisi tällä alueella alle 350 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä", Tucker toteaa.

Planeetta yhdeksän voi kuitenkin sijaita jopa 1 200 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä. Lisäksi kaukaisemmat sijainnit ovat todennäköisempiä kuin esimerkiksi 200-350 AU:n etäisyydet, joten SkyMapper-teleskoopin datalla kohdetta ei välttämättä löydetä. 

Yhdeksättä planeettaa on etsitty toden teolla viime vuoden helmikuusta lähtien, jolloin Konstantin Batyginin ja Michael Brownin mallinnus viittasi sen olemassaoloon. 

Planeetta yhdeksän -mallin puolesta puhuvat kahden eri Kuiperin vyöhykkeen asteroidipopulaation ratojen sijainnit. Mallin on myös ehdotettu selittävän sen, miksi Aurinko on kallellaan planeettojen ratatasoon nähden. 

Aiheesta lisää ANU (englanniksi)