Aurinkokunnan laidalla saattaa piileskellä kaksi suurta planeettaa

Madridin yliopiston tutkijat ovat analysoineet Pluton radan takana kiertävien pienten kappaleiden ratoja ja löytäneet niistä kummallisuuksia. Joidenkin kappaleiden radat näyttävät olevan omituisesti linjassa.

Havainnot saattavat viitata kauempana olevaan massiiviseen kappaleeseen, joka olisi vaikuttanut pienempien kappaleiden ratoihin painovoimallaan. Tarkempien analyysien perusteella kyse ei kuitenkaan olisi vain yhdestä, vaan ehkä jopa kahdesta kookkaasta planeetasta.

Tutkijoiden laskujen mukaan läheisempi mahdollinen planeetta olisi kooltaan Marsin ja Saturnuksen väliltä sekä sijaitsisi noin 200 AU:n (Maan ja Auringon välinen etäisyys) päässä Auringosta. Kaukaisempi planeetta olisi vähintään kymmenen maapallon massainen ja kulkisi noin 250 AU:n päässä lähitähdestämme. Tulokset ovat vielä erittäin epävarmoja.

Kaukana Pluton takana kiertävien planeettojen mahdollista olemassaoloa on pohdittu jo pitkään, mutta niiden löytäminen tai epäilyjen vahvistaminen on erittäin vaikeaa. Soikealla radalla olevat pienet kaukaiset kappaleet voidaan nähdä, kun ne saapuvat lähemmäs aurinkokunnan sisäosia. Tällöin niiden radat pystytään mittaamaan. Mahdolliset isot planeetat kiertäisivät kuitenkin hitaasti ympyrärataa ja olisivat erittäin himmeitä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)