Auringosta otetut supertarkat kuvat paljastivat ennennäkemättömiä säikeitä

Uudet äärimmäisen tarkat kuvat ovat paljastaneet, että Auringon ulkokerroksissa on lukuisia tähän asti piilossa pysyneitä magneettisia rihmoja. Ne ovat täynnä äärimmäisen kuumaa plasmaa.

Tietyt osat Auringon kaasukehästä ovat näyttäytyneet tähtitieteilijöille pimeänä tai pääosin tyhjinä.

Nasan Hi-C-teleskoopin uusissa kuvissa tällaisella alueella on ennennäkemättömiä säikeitä. Ne ovat 500 kilometrin levyisiä ja niissä virtaa kuumaa sähköisesti varautunutta kaasua.

Hi-C-teleskooppi pystyy havaitsemaan jopa 70 kilometrin kokoisia kohteita Auringon kaasukehästä, joten kyseessä ovat tarkimmat koskaan otetut kuvat tähden kaasukehästä.

"Ajattele asiaa tällä tavalla. Jos katsot jalkapallo-ottelua televisiosta tavallisella tarkkuudella, nurmi näyttää vihreältä ja tasaiselta", Robert Walsh englantilaisesta UCLan-yliopistosta selittää.  

"Katso samaa peliä ultra-HD-tarkkuudella ja ruohon yksittäiset lehdet hyppäävät esiin. Tämä vastaa sitä, mitä pystymme näkemään Hi-C:n kuvilla."

Säikeiden syntymekanismi ei ole vielä täysin selvä. Tutkijat todennäköisesti keskittyvät seuraavaksi selvittämään, miten ne muodostuvat ja mikä vaikutus niillä voi olla auringonpurkauksiin ja -myrskyihin.

Aiheesta lisää UCLan (englanniksi)