Auringonpilkut saattavat kadota kokonaan

 

Arizonan yliopiston tutkijat pitävät mahdollisena, että auringonpilkut saattavat kadota pitkäksi aikaa. Tällä hetkellä Auringon aktiivisuus näyttää olevan alimmillaan lähes vuosisataan. Auringonpilkkujen määrä on sitä suurempi mitä aktiivisempi kotitähtemme on.

"Henkilökohtaisesti uskon, että auringonpilkut vielä palaavat", selostaa Matt Penn Yhdysvaltojen kansallisesta aurinko-observatoriosta Tucsonista. "Kuitenkin osa todisteista viittaa siihen etteivät ne palaisi. Auringonpilkkujen magneettikenttien vuot ovat pudonneet noin 50 gaussin verran vuodessa. Jos tämä jatkuu tulevaisuuteen, pilkut voivat kokonaan kadota vuoden 2015 tienoilla."

Mikäli Auringon pinnan magneettivuo laskee alle 1500 gaussiin, ei se riitä pilkkujen muodostamiseen. Penn kollegoineen on mitannut pilkkujen magneettivuon tiheyksiä 17 vuoden ajan eli noin puolentoista Auringon 11-vuotisen syklin verran ja trendi näyttää tuona aikana selvältä.

Vuosien 1645 ja 1715 välillä koettiin Maunderin minimiksi kutsuttu aika, jolloin auringonpilkkuja esiintyi vain muutamia kymmeniä vuodessa eikä tuhansia, kuten normaalisti. Mikäli aktiivisuus laskee entisestään voisi samanlainen aika olla joidenkin ennusteiden mukaan edessä.

Auringon aktiivisuus on juuri nyt vaiheessa, jossa voi tapahtua paljon lyhyessäkin ajassa. Keskimäärin 11 vuotta kestävä pilkkujen määrän sykli on pysynyt minimissään odotettua pidempään.

Lue lisää Nasan sivuilta (englanniksi)