Auringonnousut ovat arvaamattomia Pluton kuiden pinnalla

Hubble-avaruusteleskoopin tuoreiden havaintojen perusteella Pluton kuut Nix ja Hydra pyörivät kaoottisesti. Jos eläisimme jommankumman kuun pinnalla, emme voisi olla varmoja koska tai edes mistä suunnasta Aurinko seuraavan kerran nousee.

Kuiden pyörimisen epävakaus johtuu siitä, että alueen painovoimakenttä on jatkuvassa muutoksessa Pluton ja sen kumppanin Kharonin kiertäessä toisiaan. Ilmiön voimakkuutta lisää se, että kuut muistuttavat muodoltaan hieman amerikkalaista jalkapalloa. 

"Ennen Hubblen havaintoja kukaan ei ymmärtänyt Pluto-järjestelmän monimutkaista dynamiikkaa", toteaa Mark Showalter SETI-instituutista. "Tuloksemme tarjoavat tärkeät uudet rajat sille tapahtumien sarjalle, joka johti järjestelmän muodostumiseen."

Hubblen havaintojen perusteella kolmen Pluton kuun kiertoajat ovat myös lukittuneet toisiinsa.

"Jos istuisit Nixin pinnalla näkisit Styx-kuun menevät Pluton ympäri kahdesti aina, kun Hydra kiertää kolme kertaa ympäri", toteaa Doug Hamilton Marylandin yliopistosta.

Ainoat toinen aurinkokuntamme paikka, josta on löydetty vastaavaa, on Jupiterin järjestelmä, jossa Io, Europa ja Ganymedes ovat lukittuneet toisiinsa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)