Auringon ydin pyörii peräti neljä kertaa sen pintaa nopeammin

Uusi tutkimus arvioi kotitähtemme ytimen pyörivän nelinkertaisella nopeudella sen pintaan nähden. Tulos perustuu SOHO-luotaimen mittauksiin lähes 17 vuoden ajalta.

"Todennäköisin selitys on, että ytimen pyöriminen on jäänne ajoilta, jolloin Aurinko muodostui 4,6 miljardia vuotta sitten", selittää Roger Ulrich UCLAsta. "Tämä on yllätys ja on jännittävää ajatella, että olemme saaneet tietoa siitä, millainen Aurinko oli muodostuessaan."

Siinä missä kotitähtemme pinta pyörii ympäri sen päiväntasaajalla noin 25 Maan vuorokaudessa ja navoilla 35 vuorokaudessa, pyörähtää sen ydin ympäri maapallon viikon kuluessa.

Tutkimus aiheesta ilmestyi Astronomy & Astrophysics -julkaisussa ja sitä pidetään yhtenä tärkeimmistä SOHO-luotaimen tiedetuloksista. Auringon ytimen nopeaa pyörimistä on epäilty jo 20 vuoden ajan, mutta koskaan aiemmin sitä ei ole pystytty mittaamaan.

Kurkistus puolen miljoonan kilometrin syvyyteen onnistui Auringon plasmassa etenevien aaltojen avulla. Analysoimalla SOHOn mittauksia ja käyttämällä tilastollisia menetelmiä tutkijat loivat mallin eri aaltotyyppien etenemisestä ja taajuuksista.

Aaltojen etenemistä Auringon sisuksissa esitellään julkaistussa poikkileikkauskuvassa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)