Äärimmäinen avaruusmyrsky voisi nostaa pohjoisen lämpötiloja useilla asteilla

Uusi suomalaisvetoinen tutkimus on arvioinut, miten Auringon vuonna 774 synnyttämä hiukkasmyrsky vaikutti maapallolla. Ryhmän mukaan näin voimakas purkaus voisi nostaa pohjoisen pallonpuoliskon talvilämpötiloja jopa useita asteita.

Kyseinen purkaus on voimakkain tunnettu Auringon hiukkasmyrsky. Tapahtumasta ei luonnollisesti ole suoria mittaustuloksia. Sen voimakkuus pystyttiin kuitenkin arvioimaan napaseudun jääkerrostumista ja puiden vuosirenkaista mitatuista radioaktiivisista aineista.

Vaikka purkauksesta on kulunut jo yli 1 200 vuotta, tähden kehitysvaiheiden kannalta kyseessä on vain pieni hetki. Aurinko ei ole käytännössä muuttunut millään tavalla näin lyhessä ajassa, joten yhtä voimakas purkaus voi tapahtua uudestaan. Vuoden 774 hiukkasmyrsky edustaakin pahinta mahdollista uhkaa ja sen avulla voidaan asettaa rajoja ankarien Auringon hiukkasmyrskyjen riskiarviointiin.

Nyky-yhteiskuntamme on paljon haavoittuvaisempi auringonpurkauksille kuin rautakauden ajan Suomi. Hiukkaspurkaukset voivat aiheuttaa häiriöitä sähköverkkoihin sekä synnyttää säteilyvaaran astronauteille ja napa-alueen ylittävien suihkukoneiden miehistöille ja matkustajille.

Pelkästään Yhdysvalloissa rahalliset menetykset äärimmäisen mittakaavan aurinkomyrskystä voisivat olla kymmeniä miljardeja euroja vuorokaudessa. Lisäksi vahingoittuneiden satelliittijärjestelmien uudelleenrakentaminen ja laukaisu kestäisi useita vuosia ja tämä vaikuttaisi tietoliikenteen ja navigoinnin lisäksi esimerkiksi sääennusteisiin.

Nature Groupin Scientific Reports -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa olivat mukana Oulun yliopistosta Eleanna Asvestari ja Ilya Usoskin.

Aiheesta lisää Oulun yliopisto