Ympyrärata ei välttämättä ole planeetan elämälle suotuisin

Voisi helposti olettaa, että maapallon olosuhteet ovat parhaat mahdolliset elämälle. Vielä elliptisemmällä radalla olevalla planeetalla saattaisi kuitenkin olla maapalloa enemmän elinkelpoista aluetta.

Aihetta tarkasteltiin uudessa simulaatiotutkimuksessa. Tutkijat kokeilivat kauempana kiertävän Jupiterin kaltaisen jättiläisplaneetan erilaisia ratoja. Niiden painovoimavaikutuksia analysoitiin maankaltaisella radalla kiertävän planeetan olosuhteisiin.

Tulosten mukaan elliptinen jättiläisplaneetan rata vetäisi myös sisempänä kiertävän kiviplaneetan radan elliptisemmäksi.

"Mikäli Jupiterin keskietäisyys pysyisi samana, mutta sen radan muoto muuttuisi, se voisi nostaa sisäplaneetan elinkelpoisuutta", selittää Pam Vervoort Kalifornian Riversiden yliopistosta.

Maan rata on hyvin lähellä ympyrää. Etäisyymme Auringosta vaihtelee 147-152 miljoonan kilometrin välillä. Jos rata olisi elliptisempi, olisivat vuodenaikojen vaihtelut suurempia ja myös ilmasto muuttuisi selvästi. Nykyään elämälle liian kylmät napa-alueet olisivat tuolloin ainakin ajoittain sulia.

Suurin osa nykyään tunnetuista eksoplaneetoista on löydetty ylikulkumenetelmällä, joka antaa tietoa planeetan koosta ja radasta. Radan muodon lisäksi vuodenaikoihin vaikuttaa olennaisesti pyörimisakselin kaltevuus. Sen arviointi havaituilta eksoplaneetoilta on toistaiseksi lähes mahdotonta.

Planeettojen ratojen ja ilmastomallien simuloiminen erittäin pitkillä aikaväleillä on hyvin haastavaa, koska laskentatehoa tarvitaan paljon ja käytössä olevat mallit eivät ole täydellisiä. Ellipsiratoihin keskittyvä uusi tutkimus on kuitenkin jännittävä lisä spekulaatioihin eksojen elinkelpoisuudesta.

Aiheesta lisää University of California, Riverside (englanniksi)