Venuksen elämän todennäköisyys laski – uusi analyysi valmistui

Syyskuussa Venuksen pilvistä raportoitu fosfiini nosti kohun mahdollisesta elämästä planeetalla. Aineiston uudelleenkäsittelyssä fosfiinin pitoisuus kaasukehässä väheni merkittävästi.

ALMA ja James Clark Maxwell -teleskoopeilla Venuksen pilvistä tehty fosfiinilöytö herätti huomiota, sillä maapallolla tätä molekyyliä syntyy vain biologisessa toiminnassa.

Tutkimus joutui kuitenkin nopeasti kritiikin kohteeksi. Neljässä riippumattomassa tutkimusjulkaisussa löydettiin ongelmia joko käytetyissä menetelmissä tai tuloksia ei kyetty toisintamaan.

Nyt myös alkuperäisen tutkimuksen tehnyt kansainvälinen tiimi on loiventanut väitteitään, kertovat tiedelehdet Nature ja Science.

Syynä on ALMAn datasta huomattu epäaito signaali, joka oli vaikuttanut tuloksiin. Kun korjaus huomioitiin, fosfiinin määrä laski pitoisuuteen yksi miljardisosa. Se on vain seitsemäsosa alun perin raportoidusta.

Pitoisuus on silti suurempi kuin ei-biologiset prosessit kuten salamaniskut ja tulivuorenpurkaukset saattaisivat selittää, sanoo uudelleenanalyysia johtanut Jane Greaves Cardiffin yliopistosta. Lukema on sen verran matala, että Greavesin ryhmä pitää Venuksen elämän mahdollisuutta nyt vain alustavana.

Keskustelu fosfiinin ympärillä jatkuu edelleen. Greaves sekä muut tutkijat ovat anoneet useilta teleskoopeilta lisää havaintoaikaa jatkotutkimuksia varten.

Vuonna 2025 Intia aikoo laukaista Venuksen kiertoradalle luotaimen, joka saattaisi sisältää fosfiinin tutkimukseen tarkoitettuja instrumentteja.

Aiheesta lisää Nature ja Science (englanniksi)