Varhaiset fossiilit viittaavat elämän olevan yleistä maailmankaikkeudessa

Tutkijat ovat analysoineet uudestaan muinaisia mikro-organismien fossiileja. Tulosten perusteella maapallolla on ollut elämää jo kauan ennen näiden fossiilien syntymistä.

Australiasta on löytynyt fossiileja, jotka ovat huimat 3,4 miljardia vuotta vanhoja. Nyt tutkijat ovat havainneet, että mikro-organismit olivat jo tuolloin ehtineet kehittyä yllättävän monipuolisiksi.

Osalla mikro-organismeista oli luultavasti alkeellinen kyky käyttää valoa yhteyttämiseen. Toiset ilmeisesti tuottivat metaanikaasua, ja jotkin todennäköisesti kuluttivat metaania ja käyttivät sitä soluseinämiensä rakentamiseen.

"Tämä kertoo meille, että elämän täytyi syntyä huomattavasti aikaisemmin. Lisäksi se vahvistaa, ettei primitiivisen elämän muodostuminen ole vaikeaa – eikä sen kehittyminen monimutkaisemmiksi mikro-organismeiksi", toteaa William Schopf Kalifornian UCLA-yliopistosta.

Schopfin mukaan on epätodennäköistä, että eliöt olisivat ehtineet kehittyä näin monipuolisiksi näin varhain, ellei elämän synty ole suhteellisen yleinen tapahtuma.

"Jos olosuhteet ovat oikeat, elämän pitäisi olla laajalle levinnyttä maailmankaikkeudessa."

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2018