Uusi menetelmä voi auttaa eksoplaneettojen elinkelpoisuuden selvittämisessä

Kotitähdestämme tulevat valtavat hiukkaspurkaukset kiihdyttävät revontuliaktiivisuutta, mutta prosessiin liittyy myös uhkia. Nyt halutaan arvioida, miten vaarallisia tähtien purkaukset ovat niiden planeetoille.

Hiukkaspurkaukset voivat aiheuttaa vaurioita planeettojen kaasukehiin esimerkiksi otsonikerrosta tuhoamalla. Ne voivat siten olla vahingollisia planeettojen elämälle. 

"Vaikka näkemämme koronan massapurkaukset Auringosta näyttävät dramaattisilta, toisilta tähdiltä lähtevät koronan massapurkaukset ovat osoittautuneet vaikeiksi havaita", sanoo R.O. Parke Loyd ASUsta.

Tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää menetelmä, jolla pystytään varmistamaan tähdillä tapahtuvat koronan massapurkaukset ja arvioida niiden suuruutta. Tämä onnistuu tutkimalla tähtien spektreissä purkauksen aikana näkyviä ultraviolettipiikkejä.

Pilottiprojektissa tarkastelun kohteena oli Epsilon Eridani -tähti, joka on neljänneksen Aurinkoa kevyempi.

Tutkimusryhmän arvion mukaan Epsilon Eridanilla purkauksia tapahtuu vähintään kymmenkertainen määrä verrattuna Aurinkoon.

Kiinnostavuutta tulokseen tuo, että Linnunradan yleisimpiä tähtiä ovat pienet ja pitkäikäiset punaiset kääpiötähdet.

Eräiden aiempien arvioiden mukaan punaisilla kääpiöillä saattaa ajoittain esiintyä niin voimakkaita purkauksia, että niitä kiertävät planeetat ovat elinkelvottomia.

Aiheesta lisää ASU (englanniksi)