Uusi järjestö suunnittelee aktiivista viestimistä galaktiseen naapurustoomme

METI-niminen organisaatio haluaa toimia tähtienvälisen kommunikoinnin keskustelunavaajana. Alkajaisiksi se koettaa löytää täydellisen tavan sanoa muukalaisille hei.

Viime vuonna perustetun METIn ensimmäisten viestittelykohteiden joukossa olisi Proxima Kentauri, joka on meitä lähin tähti vain reilun neljän valovuoden päässä. Siltä löydettiin hiljattain planeetta, joka saattaa olla asumiskelpoinen. Viestejä pistettäisiin menemään myös kauemmaksi, aina tuhansien valovuosien päässä sijaitseviin aurinkokuntiin.

Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun toistuvia ja tarkoitushakuisia viestejä lähetettäisiin avaruuden syvyyksiin. Kutakin tähteä muistettaisiin terveisillä kuukausien tai vuosien ajan.

Ennen kuin viestintä voi alkaa, METIn on kerättävä rahaa työvoiman palkkaamiseen. Tuohta tarvitaan myös voimakkaan lähettimen rakentamiseen tai lainaamiseen. Se pistäisi viestit eteenpäin joko radio- tai lasersignaaleina.

Kaikki eivät katso hyvällä sinisilmäistä kädenojennusta avaruusmuukalaisten suuntaan. Stephen Hawking ja tieteiskirjailija David Brin ovat olleet sitä mieltä, ettei meidän tulisi vetää huomiota itseemme.

Seth Shostak SETI-instituutista on luottavaisempi: "Uskon, että siinä olisi jotain opittavaa eikä mitään pelättävää. Ja ainakin mahdollisuus löytää jotain todella vallankumouksellista: meillä on seuraa lähistöllä."

"Jos jokainen, joka voi lähettää viestin, päättää vain vastaanottaa viestejä, galaksi tulee olemaan hyvin hiljainen", sanoo puolestaan Andrew Fraknoi Foothill Collegen tähtitieteen osastolta.

Aiheesta lisää The Mercury News (englanniksi)