Tutkijoiden mukaan elämän rakennuspalikat ovat vakaita Venuksen rikkihappopilvissä

Uudessa tutkimuksessa on havaittu, että useat aminohapot pysyvät vakaina väkevässä rikkihapossa. Näin ollen Venuksen pilvet saattaisivat olla sopiva elinympäristö elämälle. 

"On ehdottomasti yllättävää, ettei väkevä rikkihappo ole yleisesti vihamielinen orgaaniselle kemialle", toteaa Janusz Petkowski MIT-tutkimuslaitoksesta.

Petkowski on mukana Astrobiology-lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa, jossa havaittiin että ainakin 19 maapallon elämälle tärkeää aminohappoa pysyy vakaana Venuksen rikkihappopilvien olosuhteissa.

Petkowskin mukaan elämä on voinut aikoinaan syntyä Venuksen merissä, mutta planeetan kuumennuttua ja menetettyä vetensä se olisi voinut sopeutua elämään naapurimme rikkihappopilvissä.

"Tämä on erittäin kiehtovaa, kun ajatellaan elämän mahdollisuuksia Venuksella", kertoo tutkimuksessa mukana oleva Sara Seager MIT-tutkimuslaitoksesta. 

"Tulos ei tarkoita sitä, että elämä siellä olisi samanlaista kuin täällä. Itse asiassa tiedämme, ettei se voi olla. Mutta tämä työ edistää käsitystä, että Venuksen pilvet voisivat tukea monimutkaisia ​​​​kemikaaleja, joita tarvitaan elämään."

Tutkijat painottavat, etteivät nyt julkaistut havainnot viittaa elämän olemassaoloon naapurissamme. Jos tutkimus olisi kuitenkin antanut päinvastaisen tuloksen, silloin meille tutun kaltaisella elämällä ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia Venuksen nykyisissä olosuhteissa.

Rikkihapon lisäksi myös muita nesteitä on pohdittu mahdollisiksi veden korvaajiksi vieraiden planeettojen biokemiassa. Janusz Petkowski ja Sara Seager kertovat näistä tutkimuksistaan lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 4/2024.