Tutkijat löysivät Marsin asuttamista auttavan sinilevälajin

Tulevaisuuden siirtokuntien täytyy pystyä hyödyntämään paikallisia luonnonvaroja Marsissa. Kansainvälinen tutkimus on identifioinut sinilevälajin, joka voisi edistää tätä tavoitetta.

Sinilevät eivät ole oikeasti leviä, vaan bakteereita. Nimi sinibakteeri tai syanobakteeri kuvaakin niitä paremmin. Sinibakteereita on ehdotettu jo aiemmin avuksi Marsin asuttamisessa, mutta nyt vertailua on tehty entistä perusteellisemmin.

"Tavoitteena oli löytää sopiva sinibakteerilaji, koska niitä on tuhansia erilaisia eivätkä ne olisi tässä tarkoituksessa yhtä hyödyllisiä", selittää Cyprien Verseux ZARMista.

Kasvihuoneiden haasteina Marsissa ovat lähes pelkästään hiilidioksidia sisältävä kaasukehä ja pintahiekan koostumus. Sinibakteerit tarjoaisivat yhteyttämisellään happea siirtokunnan käyttöön sekä biomassaa kasveille.

Tutkimuksessa Anabaena sp. PCC 7938 -sinibakteerilaji osoittautui lupaavaksi Marsia ajatellen. Sitä testattiin vesilinssi-kasvien kasvualustana. Vesilinssi sopisi Marsiin, sillä se kasvaa nopeasti ja on kokonaan syötävä.

"Alueen tutkimus on vasta aluillaan, ja sitä tarvitaan vielä valtavasti. Onneksi se etenee yhteisvoimin. Sinibakteereihin perustuvien elossapitojärjestelmien kehittäjätiimien määrä kasvaa nopeasti", Verseux arvioi.

Aiheesta lisää ZARM (englanniksi)