Venuksen kaasukehästä löytyi fosfiinia – epävarma, mutta mahdollinen merkki elämästä

Spektrihavainnot sisemmän naapuriplaneettamme kaasukehästä ovat nostaneet pinnalle spekulaatiot elämän esiintymisestä. Tulos julkaistiin Nature-lehdessä maanantai-iltana.

Löytynyt molekyyli on fosforin ja vedyn muodostama molekyyli fosfiini. Havaintoja tehtiin sekä JCMT-teleskoopilla Havaijilta että ALMA-teleskoopilla Chilestä.

"Syy innostukseemme on, että maapallolla fosfiinia tuottavat hapettomissa olosuhteissa elävät mikro-organismit", sanoo tutkimusta johtanut Jane Greaves Cardiffin yliopistosta.

"On siis olemassa mahdollisuus, että olemme löytäneet jonkinlaisia eläviä mikro-organismeja Venuksen pilvistä", Greaves jatkaa.

Verkossa järjestetyn lehdistötilaisuuden voi myös katsoa kokonaisuudessaan YouTubesta.

Venuksen pinnan olosuhteiden uskotaan olevan elämälle liian vihamielisiä, mutta pilvissä useiden kymmenien kilometrien korkeudella mikrobit saattaisivat viihtyä. Näistä pilvikerroksista löytyy lämpötilan ja paineen osalta maapallon pintaan verrattavia olosuhteita. Niissäkin haasteena olisi happojen esiintyminen.

Suuri kysymys liittyy siihen, voiko fosfiinia syntyä myös muilla kuin biologisilla prosesseilla. Tutkijatiimi painottaa, että varsinaisen elämän löytämisen todistaminen vaatii vielä paljon työtä.

"Jos on mahdollisuus, edes hyvin pieni sellainen, että havainnot voi selittää omalla tietämättömyydellämme, olen valmis lyömään vetoa sen puolesta, että elämää ei vielä ole havaittu planeettamme biosfäärin ulkopuolelta", kommentoi tähtitieteilijä Mikko Tuomi tuoreeltaan Ursan blogissaan.

"On yksinkertaisesti luultavampaa, että emme tunne jotakin tapaa tuottaa fosfiinia elottomilla prosesseilla kuin että Venuksen kaasukehässä tosiaan olisi elämää", Tuomi jatkaa.

Venuksen kaasukehän fosfiinilöytöä voi astrobiologian näkökulmasta verrata Marsin kaasukehän metaaniin, jonka on spekuloitu aiheutuvan mikrobitoiminnasta. Molempia aineita syntyy elämän tuotteena, mutta myös muut syntyprosessit ovat ainakin teoriassa mahdollisia.

Aiheesta lisää Royal Astronomical Society (englanniksi)