Mikrobien selviytymistä Marsissa testattiin korkealla Maan ilmakehässä

Nasa nosti ilmapallon keski-stratosfääriin tutkiakseen kuinka mikro-organismit pärjäisivät punaisella planeetalla. Varsinkin yksi home osoitti kokeessa sitkeyttä.

Jotta voimme olla varmoja, ettemme etsiessämme maan ulkopuolista elämää löydä jotain, joka on peräisin maapallolta, mikrobien ääriolojen kestävyyden tutkiminen on tärkeää.

Selvittääkseen kuinka mikrobit selviäisivät punaisen planeetan olosuhteissa, tutkijat lähettivät niitä ilmapallolla 38 kilometrin korkeuteen maanpinnan yläpuolelle. Tällä korkeudella säteilyolosuhteet vastaavat Marsin pintaa.

Kuivatut näytteet olivat säiliössä, jossa myös kaasun koostumus ja paine vastasivat naapuriplaneettamme oloja. Ultraviolettisäteilyn vaikutuksen erottelemiseksi muista tekijöistä mikrobeja oli säiliöissä kahdessa kerroksessa, joista alempi oli suojattu UV-säteiltä.

Kun säiliö palasi takaisin maanpinnalle, mikrobeja yritettiin elvyttää.

"Jotkin mikrobit kykenivät selviytymään matkasta jopa silloin, kun olivat alttiina hyvin korkealle UV-säteilylle", sanoo Marta Filipa Cortesão Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksesta.

Kaikkein parhaiten oli kestänyt Aspergillus niger -niminen home. Yksi mikrobeista ei kestänyt kummassakaan tutkimussäiliön kerroksessa ja jotkin pärjäsivät vain ultraviolettisäteilyltä suojatussa osassa.

Tutkijoiden mukaan nyt saadut tulokset tukevat hypoteesia, jonka mukaan pigmentoituneet homeet saattavat selvitä Marsin pinnalla, jos niitä sinne lentojen mukana pääsee.

Aiheesta lisää Frontiers (englanniksi)