Maapallon rikas eliökehä saattaa olla poikkeuksellinen harvinaisuus

Kotiplaneettamme kaltaiset olosuhteet ovat paljon luultua harvinaisempia. Uusi tutkimus päätyi tähän tulokseen analysoituaan yhteyttämisen toimivuutta eri tähtien ympärillä.

Tunnemme nykyään jo tuhansia planeettoja. Muutamat niistä koostuvat maapallon tapaan kivestä ja sijaitsevat sellaisella etäisyydellä emotähdestään, että niiden pinnalla voi lainehtia vettä.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan yhdelläkään näistä ei silti ole mahdollisuuksia maapallon kaltaiseen runsaaseen eliökehään. Näillä planeetoilla kasvit eivät nimittäin pystyisi käyttämään valoa samassa mittakaavassa muuttaakseen hiilidioksidia hapeksi ja ravinteiksi.

Analyysin mukaan tähdet, joiden lämpötila on puolet Aurinkomme lämpötilasta, eivät tarjoa riittävästi energiaa sopivalla aallonpituudella. Hapen tuottaminen yhteyttämisellä olisi edelleen mahdollista, mutta nämä planeetat eivät voisi ylläpitää yhtä rikasta eliökehää kuin maapallo.

Näitä viileämpien tähtien kohdalla tilanne on vieläkin huonompi. Esimerkiksi punaisten kääpiötähtien elämänvyöhykkeellä sijaitsevat planeetat eivät saisi riittävästi energiaa edes fotosynteesin aktivoimiseen.

"Koska punaiset kääpiöt ovat selvästi yleisimpiä tähtiä galaksissamme, tämä tulos viittaa siihen, että maapallon kaltaiset olosuhteet toisilla planeetoilla voivat olla paljon harvinaisempia kuin saatamme toivoa", uskoo tutkimusta johtanut Giovanni Covone Napolin yliopistosta.

Aurinkoa kuumemmat tähdet sen sijaan tuottavat runsaasti sopivaa säteilyä, mutta näiden tähtien elinikä jää suhteellisen lyhyeksi. Siksi ihmisen kaltaisia monimutkaisempia eliöitä ei välttämättä ehdi kehittyä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)