On mahdollista, että naapurimme Mars on aurinkokunnan elämän alkuperäinen lähde. Kuva Nasa

Steven Benner - saatamme olla marsilaista alkuperää

Pitkään kiistellyn teorian mukaan elämä on saattanut syntyä Marsissa ja siirtyä myöhemmin maapallolle.

Yhdysvaltalainen Steven Benner Westheimerin tiede- ja tutkimusinstituutista esittelee tänään Firenzessä pidettävässä kokouksessa uusia tuloksia aiheesta.

Bennerin tutkimusten mukaan molybdeeni-nimistä metallia olisi ollut saatavilla sopivassa muodossa muinaisen Marsin pinnalla, muttei maapallolla.

Molybdeemi pystyy auttamaan riboosin muodostamisessa. Riboosin avulla on puolestaan mahdollista rakentaa elämän vaatimia RNA-ketjuja.

“Vain kun molybdeeni on voimakkaasti hapettunutta, se pystyy vaikuttamaan elämän muodostumiseen”, Benner selittää. “Tämän kaltaista molybdeenia ei voinut olla saatavilla maapallolla kun elämä syntyi, koska kolme miljardia vuotta sitten Maan pinnalla oli vain vähän happea.”

Harry Lehto Turun yliopiston Tuorlan observatoriosta pitää Bennerin tuoreinta tutkimusta erittäin mielenkiintoisena keskustelun avauksena.

“Kyseessä on yksi mahdollinen reitti RNA:n muodostamiseen. Reaktiot toimivat paremmin hieman hapettavammassa ilmakehässä kuin Maassa oli noin neljä miljardia vuotta sitten", Lehto sanoo. "Tänä kesänä on eri tutkimuksissa käynyt ilmi, että nuoren Marsin ilmakehä näyttää juuri silloin olleen Maan ilmakehää hapettavampi.”

Muut aiemmat tutkimukset ovat todistaneet, että Marsissa mahdollisesti syntynyt elämä olisi pystynyt kulkeutumaan maapallolle. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 7 tai 8/2013)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto