SETI-tutkijat juttelivat valaiden kanssa näiden omalla kielellä

Jos joskus saisimme viestin toiselta avaruuden sivilisaatiolta, ymmärtäisimmekö siitä mitään? Tilannetta ennakoiden on hyvä ensin opetella keskustelemaan maapallon muiden älykkäiden lajien kanssa.

Tutkijat ovat jo vuosikymmenien ajan pohtineet, miten voisimme kommunikoida toisten älykkäiden olentojen kanssa. Tätä varten ei tarvitse kurkotella tähtiin, sillä maapallolla riittää lajeja, joiden kanssa emme vielä pysty keskustelemaan.

Nyt SETI-instituutin ja Alaska Whale Foundationin tutkijoiden ryhmä on kommunikoinut ryhävalaiden kanssa. Tutkimuksen toivotaan auttavan älykkään elämän viestien etsimisessä avaruudesta.

"Uskoaksemme kyseessä on ensimmäinen tämän tyyppinen keskustelu ihmisten ja ryhävalaiden välillä ryhävalaiden kielellä", kertoo Brenda McCowan Kalifornian yliopistosta Davisista.

Keskustelu saattaa olla turhan vahva ilmaisu, sillä tutkijat ymmärsivät lähinnä vain tervehtivänsä veneen luokse tullutta ryhävalasta. 20 minuuttia kestäneen viestittelyn aikana valas kuitenkin vastasi jokaiseen kutsuun ja sovitti vastauksensa intervallivaihtelut tutkijoiden viesteihin.

Onneksi tutkijoilla on käytössään matemaattinen työkalu nimeltä informaatioteoria.

Kielitieteilijät arvelevat, että jos eri signaalien informaation määrää päästään vertaamaan todellisen maailman tapahtumiin, he voivat alkaa yhdistää signaaleita tapahtumiin ja näin selvittää, mitä ryhävalaat puhuvat. Tällainen läpimurto auttaisi valtavasti, mikäli joskus pääsemme keskustelemaan vieraan avaruuden sivilisaation kanssa.

Aiheesta lisää SETI (englanniksi)