Saasteet paljastavat maapallon muille sivilisaatioille

Jos lähinurkilla sijaitsisi Maata muistuttava sivilisaatio, voisimme huomata sen kaasukehän typpidioksidipäästöistä. Samalla tavalla myös Maa on voinut paljastua muille.

Nasan uusi tutkimus tarkastelee typpidioksidin havaitsemista. Sen avulla on mahdollista huomata teknisen sivilisaation olemassaolo eksoplaneetalla.

Maapallolla typpidioksidia syntyy fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä, mutta sitä vapauttavat myös eliöt, salamat ja tulivuoret. “Maapallolla suurin osa typpidioksidista vapautuu ihmisen toiminnan seurauksena", toteaa Ravi Kopparapu Nasasta.

“Alemmassa ilmakehässä (eli noin 10-15 kilometrin korkeudella) ihmisten tuottama typpidioksidi hallitsee verrattaessa ei-ihmislähteisiin. Siksi typpidioksidin havaitseminen voi potentiaalisesti viitata teknologiseen sivilisaatioon."

Tutkimuksen mukaan maapallo olisi näin havaittavissa noin 30 valovuoden päästä, jos käytössä olisi suuri optinen teleskooppi sekä 400 tuntia havaintoaikaa.

Mikäli planeetan emotähti olisi Aurinkoa viileämpi, kuten enemmistö tähdistä on, havaitseminen olisi helpompaa. Viileämmät tähdet tuottavat vähemmän typpidioksidia hajoittavaa ultraviolettisäteilyä.

Käytännössä tutkijoilla olisi arvion tekemiseen muitakin kaasukehästä mahdollisesti kertovia elämän merkkejä, kuten esimerkiksi hapen ja metaanin pitoisuudet. Typpidioksidi olisi paitsi vahva lisätodiste näiden muiden elämän merkkien joukossa, myös ainutlaatuinen teknologian olemassaoloon viittaava merkki.

Nyt julkaistu tutkimus on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun typpidioksidia on kunnolla tarkasteltu mahdollisena merkkinä vieraasta sivilisaatiosta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)